Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Единственият осъден за атентата срещу самолет на "ПанАм" над Шотландия, при който през 1988 г. загинаха 270 души, либиецът Абдел Басет ал Меграхи отново заяви, че е невинен в интервю, публикувано днес в няколко британски вестника, сред които Таймс и Дейли мейл. Меграхи казва, че е помогнал на журналиста Джон Аштън да напише книга, която ще докаже че е невинен. Либиецът бе осъден на доживотен затвор. През 2009 г. Шотландия, където излежаваше присъдата си, реши да го освободи и да го върне в Либия. Меграхи е болен от рак в терминален стадий и често губи съзнание, отбелязва Франс прес.

Руското вътрешно министерство и федералното следствие представиха на президента Дмитрий Медведев междинен доклад за нарушенията по време на кампанията за парламентарните избори на 4 декември. Най-много са открити в Москва, информира Новие известия. Вътрешното ведомство преброи в руската столица 462 правонарушения. Следват с много по-малък брой Ставрополският край, Самарска, Свердловска и Новосибирска области. Любопитно е, че според силовите структури, законът е бил нарушаван по-често там, където победителят в изборите - управляващата партия "Единна Русия", не постигна твърде голям резултат. В Чечения, Мордовия и Дагестан например тя събра по над 90% от гласовете, но тези републики не са включени в "черния списък" с нарушители, отбелязва вестникът. Авторите на доклада акцентират върху не съвсем законното изготвяне и употреба на агитационни материали, умишленото им унищожаване или повреждане, нарушените правила за провеждане на публични прояви, агитацията от страна на неупълномощени лица или на места, забранени от закона. От началото на кампанията са образувани 53 наказателни дела, а федералното следствие е получило 259 сигнала за престъпления. По всички случаи са организирани проверки, се казва в материала.

Печатът обсъжда подготовката за митинга срещу изборните измами, насрочен за 24 декември в Москва и разрешен от властите според руски медии. Предишният подобен митинг на 10 декември събра в столицата десетки хиляди души, напомнят медиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени