Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роза Отумбаева: Русия не избегна протестите срещу несправедливостта

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Киргизстан не веднъж е преминавал през демонстрации и митинги. Над нас злорадстваха, говореха доста рязко за нас, дори на моменти издевателстваха над нас. През 2005 година преживяхме Революцията на лалетата, а на 7 април 2010 година народът въстана срещу семейния кланов модел на управление. През 2005 година събитията бяха в резултат от изключително несправедливите парламентарни избори. Тогавашният президент вкара в парламента си и двете си деца. Той беше принуден да избяга със семейството си. Така че мисля, че и Русия не избегна тази световна тенденция - протестите срещу несправедливостта. Това каза бившият президент на Киргизстан Роза Отумбаева за ситуацията в Русия в интервю за предаването "12+3".

Руснаците са наши стратегически партньори. През 2005 година и през 2010 година руснаците ни оказа помощ, в това число и хуманитарна. Не съм човек, който ще каже, че така й се пада на Русия, или Русия я използват, каза тя.

Наистина доста тревожно върви финансовата криза в такъв ключов регион като Европа. Това стана у нас през 2010 година. Дори нещо да се случи в една малка страна, бързо тръгва вълнообразно по цял свят. Ние например, в сравнение с други страни, извършихме огромна прочистваща работа. Постигнахме нещо, което обаче ни струваше доста скъпо, обясни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени