Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров: ЕК може да ни санкционира заради прилепите в Деветашката пещера

Снимка: БГНЕС
Изводите от проверката на Министерството на околната среда в Деветашката пещера, където скоро се снима холивудска продукция, са изненадващи и граничат с наглост. Това каза в предаването "Преди всички" Боян Петров, представител на Центъра за изследване и защита на прилепите при Националния природонаучен музей.

Констатацията на МОСВ, че в Деветашката пещера няма никакви поражения, е изключително изненадваща. Самите констативни протоколи, които комисията от МОСВ установи на място, включват достатъчно текстове, в които се вижда, че увреждания както на прилепите, така и на физическата среда в пещерата има. Твърденията на МОСВ бяха едни от най-изненадващите и шокиращите за мен, почти граничещи с наглост. За нас това е просто една политика на МОСВ – не сме виновни за нищо, отричай докрай. Това не е политика, която за нас е конструктивна.

Твърденията, че в пещерата няма увреждания на физическата среда и колонията от прилепи са неверни и България е застрашена от санкции, каза още Боян Петров.

В момента ЕК е започнала предварително изследване, което цели да събере цялата информация, до края на февруари 2012 г. МОСВ да предостави всичко налично и тогава те ще вземат решението дали има основание за такава процедура. Но със сигурност мога да кажа, че процедурата ще стартира, защото са нарушени глава 6 от Директивата за местообитанията, където е казано, че всички планови проекти в НАТУРА 2000 задължително трябва да минат през оценка за съвместимост. Такава в случая няма. Нарушен е и член 12 от Директивата за местообитанията, която казва, че държавата трябва да осигури всякакви условия за защита на защитените видове.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна