Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Неделчева: ЕС дава 55% от общата световна помощ за развитие

Снимка: Архив
Европейската комисия обяви допълнително финансиране за проекти, насочени към постигане на онези цели на хилядолетието за развитие, по които е отбелязан най-малък напредък. Става въпрос за 36 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Допълнителното финансиране ще се съсредоточи върху намаляване на глада и на детската смъртност, осигуряване на по-добро здраве на майките, както и на питейна води и санитарно-хигиенни условия и съоръжения. С това решение ЕС изпълнява ангажимента си по отношение на своята инициатива за цели на хилядолетието за развитие, която възлиза общо на 1 млрд. евро.

В предаването "Преди всички" евродепутатът Мария Неделчева, която е и член на съвместната парламентарна асамблея на ЕС с държавите от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн, обясни: Това изпълнение на поетия ангажимент за мен показва още веднъж водещото място на Европа, когато става въпрос за подпомагане развитието на изостаналите държави. Това, че само една година след конференцията в Ню Йорк ЕС изпълнява задължението си, е много силен сигнал към всички останали континенти. Междувременно запазваме водещото си място, защото трябва да напомним, че спрямо сумата, която отпускаме за развитието на различните страни, ЕС е номер 1 в света – повече от 55% от общата световна помощ за развитие е давана от ЕС. От друга страна, това означава и много силен сигнал за солидарност с тези страни, защото тези допълнителни средства вече са много повече кадрирани, що се отнася до това какви проекти ще бъдат финансирани, какви са техните шансове да бъдат реално допринасящи за реализирането на целите на хилядолетието. Това е и сигнал към нашата обща политика за развитие, която несъмнено има нужда от промяна.

По думите на Неделчева, с предоставянето на тези допълнителни средства ще има и допълнително условие за начина, по който те ще бъдат усвоявани парите и до кой ще достигат. Според нея е важно средствата, изпращани за тези страни, да достигат до хората, а не да остават на ниво правителство, където никой не знае как парите ще се разпределят.

Една от грешките, които можем да идентифицираме ние като ЕС, е, че Европейският фонд за развитие финансира всичко – от правата на човека до опазване на мира и до доставка на питейна вода и строеж на училища. Трябва да имаме много по-ясни цели, да се съсредоточим върху няколко сектора, където нашата помощ ще бъде видима. Това, което се случва в по-голямата част от държавите в Африка, е следното: ЕС дава най-много пари от всички други континенти, но идва Китай, построява пътища и оттук нататък символът на развитието е Китай, а не ЕС, който десетилетия финансира развитието на тази държава. Това за мен е новата посока, в която тръгва Европейският фонд за развитие и чрез тези допълнителни средства ще се опитаме максимално да предадем видимост на новите си намерения, а от друга страна – да стимулираме самите държави да се съсредоточат върху тези сектори, за да могат да отбележат развитие.

Неделчева подчерта, че всяка страна-членка на ЕС участва в бюджета на Европейския фонд по развитие. В случая с новите страни-членки става въпрос за 0,17% от БВП. Когато става въпрос за България, трябва да знаем, че тази сума е с ангажимент след 2012 г., т.е. до този момент в Европейския фонд за развитие, формиран преди нашето влизане в ЕС, ние не сме участвали пряко, подчерта евродепутатът. Мария Неделчева изтъкна също, че чрез това участие, което е доброволно, ние инвестираме в собствените си отношения с тези държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна