Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прошков: Засиленото миене на улиците през септември беше предизборно

Снимка: БГНЕС
Засиленото миене на улиците през септември беше предизборно. Вероятно градът, ако постоянно е в изборна кампания, ще има по-добро ниво на почистване. Това заяви в предаването „Преди всички” общинският съветник от ДСБ Прошко Прошков.

Парите, които плащаме за почистване в София, са най-много на глава от населението. Те се увеличават всяка година. И тази година има малко увеличение – около 200 хил. лв. Плащаме над 150 млн. лв. за тази дейност. Въпросът не е на пари. Не можем да приемем тази план-сметка във вида, в който е поднесена, по няколко причини. Едната е, че тя прилича на всяка останала, няма никаква промяна в политиката. Втората причина е, че г-жа Фандъкова и администрацията имаха ангажимент, възложен от Общинския съвет, да предложат през септември нова методика за изчисляване на такса „Смет”, защото тя към този момент е допълнителен данък върху имотите на гражданите и фирмите. Той се изчислява на базата на квадратурата на имота, което е максимално несправедливо решение.

Прошков е категоричен, че в цялата план-сметка за догодина има редица неясноти.

Отидете на уеб страницата на Столична община и вижте план-сметката как е качена – като картинки. Защо? За да не можем да я изтеглим, да я обработваме като данни и да имаме реална информация ние като граждани и като общински съветници.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени