Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Група наблюдатели на Арабската лига посети превърналия се в арена на ожесточени сблъсъци сирийски град Хомс. Пристигането им уталожи насилието, но също така намекна за евентуалните предизвикателства пред екипа, дошъл да следи дали силите за сигурност се изтеглят от обхванатите от антиправителствени
протести градове, пише Ню Йорк Таймс. Наблюдателите не можаха да видят онези райони на Хомс, които са пострадали най-сериозно от насилието и изглежда придвижването им бе ограничено от стремежа на властите да скрият смазването на демонстрациите. Сирийската армия, изглежда, изтегли вчера някои танкове от Хомс часове преди пристигането на наблюдателите, след като предния ден обстрелваше размирни квартали в града, отбелязва Гардиън. Опозиционни активисти обаче заявиха, че много танкове са били скрити на различни места, а снайперисти са стреляли по хора, опитващи се да извадят тела от разрушени сгради.

Според Дейли Телеграф фактите за случващото се в Сирия вече трябва отдавна да са ясни, като единственият въпрос е какво ще направят отделните страни в спора оттук нататък. Ако протестиращите спрат демонстрациите, това би било голяма победа за президента Башар Асад. Ако протестите продължат, това би потвърдило най-лошите страхове на правителството, че мисията на Арабската лига е троянски кон, който само би окуражил съпротивата срещу властта.

Китайските власти обмислят нови визови правила, според които ще бъде въведено взимането на пръстови отпечатъци от чужденци, които искат да работят или учат в там, посочва Гардиън. Това ще се прилага при влизане и излизане от страната. Промяна ще се прилага към чужденци, които кандидатстват за шестмесечни визи или такива за по-дълъг престой.

44% от руските граждани подкрепят уличните протести срещу нарушенията по време на изборите и фалшификациите на резултатите, сочи проучване на социологическата агенция "Левада център", цитирано от Ведомости. 91% от запитаните са съгласни, че хората трябва да имат правото публично да изразяват своето недоволство от действащата власт, но само 15% са готови да участват в митингите лично.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени