Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският космонавт Юрий Романенко получи орден "Мадарски конник" първа степен

Снимка: Васко Михайлов

На тържествена церемония в българското посолство в Москва. руския космонавт Юрий Романенко беше награден с орден "Мадарски конник" първа степен. Високото отличие беше връчено от българския посланик в Москва Пламен Грозданов.

В указа на президента Георги Първанов за награждаването на Романенко се посочва, че като командир на дублиращия екипаж той има особени заслуги за обучението на българските космонавти и за подготовката и управлението на първия съвместен полет през 1979 г. Тогава в околоземна орбита летят Георги Иванов и Николай Рукавишников, но корабът им не успява да се скачи със станцията"Мир".

По време на мисията отказа двигателят и бяха необходими изключителни усилия за да могат двамата да се завърнат невредими на земята, спомня си днес Юрий Романенко. Според него, всеки който е имал шанса да види планетата ни от Космоса, знае колко е важно хората да живеят в мир:

В космическа орбита от височина 350 км границите между държавите изчезват и всички народи са като едно цяло, като че ли там живее едно племе без войни и катаклизми. Там горе се чувстваш като син на Земята и осъзнаваш, че трябва да живеем в мир за да запазим и себе си и нашата прекрасна планета.

В историята на космонавтиката името на Юрий Романенко се свързва с първия рекорд по най-продължителен престой в Космоса. През 1987 година той прекарва в околоземна орбита 326 денонощия.

Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени