Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Руският електронен вестник "Газета" цитира премиера Бойко Борисов, че България няма да плати на Русия "нито лев" от задълженията си по проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис". Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска конфликт, както поради незначителния размер на сумата, така и защото Москва има интерес от България като партньор в проекта за газопровода "Южен поток", смята ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. Според него, в крайна сметка спорната сума може да достигне няколкостотин милиона евро. "Ако Русия се огъне в случая с България, това ще затрудни по-нататъшните й преговори с цял ред държави - например с Туркменистан по повод Транскаспийския газопровод", добавя Симонов, цитиран от изданието "Газета".

Само няколко дни преди края на 2011 година Турция даде своето одобрение за проекта „Южен поток”, по който руски природен газ ще достига до Европа, отбелязва турският Заман. Споразумението е голям удар за Киев, тъй като газопроводът заобикаля Украйна, свързвайки газопроводни мрежи в Русия и България след преминаване през турски териториални води, уточнява изданието.

Оценката на мисията наблюдатели на Арабската лига в Сирия е била поставена под въпрос, след като нейният водач, суданският генерал Мустафа ал-Даби, описа ситуацията в конфликтната точка Хомс като „успокоителна”, пише британският Гардиън. Даби заяви, че в размирния сирийски град няма „нищо ужасяващо”, въпреки наличието на видеозапис, който показва тежки престрелки и цивилни жертви.

Лидерът на политическото крило на ислямисткото движение Хамас Халед Мешаал е разпоредил въоръжените групировки на движението да прекратят нападенията си от територията на Западния бряг и Газа срещу израелски граждани и обекти, съобщава вестник Аарец. Според високопоставени източници в движението Фатах, решението на Мешаал представлява на практика обявяване на примирие с Израел. Те обаче смятат, че Хамас, въпреки промяната в позициите на движението, няма намерение да признае Израел или да приеме каквото и да било мирно споразумение с еврейската държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени