Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стоянов: Един президент е длъжен да се раздели с много неща

Снимка: БГНЕС

Най-трудните часове съм изживял на онзи 4 февруари, когато от БСП дойдоха с папка с готов кабинет, а хората бяха на улицата. Втори кабинет на БСП можеше да доведе до гражданска война. Затова не взех папката. Трудно беше и решението ми да подкрепя атаката на НАТО срещу Милошевич. Знаех, че от това рейтингът ми ще  падне драстично, така и стана. Но в онзи момент аз бях президент и бях длъжен да защитавам интересите на страната си - към тези трудни моменти от президентския си мандат се върна Петър Стоянов, който според проучване на МБМД е най-популярната личност на прехода и президентът с най-висок рейтинг през последните 20 години

Хавел беше нашата източноевропейска легенда, голямата следа, която остави беше не толкова като президент, колкото като дисидент. Той изми срама на всички интелектуалци с отстояването на тезата, че комунизмът е живот в лъжа.

Великолепно впечатление ми направиха Росен Плевнелиев и Маргарита Попова -  с тях се запознах едва след избирането им. Желая им успех, защото това е работа за България. Няма да определям техните приоритети, но един президент е длъжен да се раздели с много неща - с приятели, на които дължи много. Един президент винаги има повече братовчеди, отколкото е познавал и повече приятели, отколкото си е мислел. Дистанциране от хората, с които досега си бил еднопартиец също е важно. Отговорността на един президент винаги е за България и тя е над всичко.

Цялото интервю на Д.Големинова с Петър Стоянов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна