Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без пробив на срещата за Близкия изток в Аман

Световните агенции

Първата среща между израелски и палестински преговарящи за повече от една година приключи без значителен пробив, заяви външният министър на Йордания Насер Джуде.

Разговорите между главният преговарящ на палестинците Саеб Еракат и израелския пратеник Ицхак Молхо преминаха в положителна атмосфера, уточни Джуде, който е домакин на днешната среща в Аман.

"Палестинската страна в преговорите представи документ, който разкрива вижданията й, а израелската страна го прие и обеща да го разгледа през следващите седмици", изтъкна министърът.

Израелци и палестинци се съгласиха да проведат поредица от преговори в Йордания. Продължаването на преките преговори е неочаквано, след като палестинците по-рано настояха за замразяване на израелското строителство в Източен Ерусалим и на Западния бряг като предварително условие за възобновяване на преговорите. Израел отхвърли искането.

В реакцията си за разговорите Белият дом заяви, че израелско-палестинската среща представлява "положително развитие" и изрази надежда тази първа среща от септември 2010 г. да доведе до напредък в мирния процес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени