Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашена ли е Българската православна църква

Снимка: БГНЕС

Миряните имат право да защитят Българската православна църква като институция. Това каза в предаването "Нещо повече" проф. Андрей Пантев. Той е един от интелектуалците -подписали подписката в защите на БПЦ, документ, изпратен до институциите и до медиите.

Може част от тях да не са дълбоко вярващи, да не се черкуват като израз на преклонение. Нашата тревога е за това, че използвайки отделни инцидентни, личностни прояви се цели да се корозира престижът и историческият смисъл на БПЦ. Това се прави от мания за разрушение. Ако някога се вайкахме, много хора от това, че църквата няма подобаващо място в нашия обществен живот - преди т.нар.промени, днес като че ли по друг начин - фарисейски метод и предлог се прави почти същото.

В България едва ли има повече от 20 хиляди истински вярващи православни християни. Другите се пишат, кръстени са. Това каза в същото предаване протодякон Любомир Братоев - свещенослужител в храм "Ал. Невски". Той сподели мнението на проф. Пантев, че не бива заради единични прояви на свещенослужители да се критикува цялото съсловие. Също така каза, че Българската православна църквата има официална страница в Интернет, където се публикуват мнения и позиция по различни злободневни въпроси. Дори днес разбуни духовете с едно становище за сурогатното майчинство.Това е догматичен въпрос. Защото ние се намесваме в сътворението

Разговорите на Диана Янкулова с проф. Андрей Пантев и протодякон Любомир Братоев можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени