Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

След като стана ясно, че организацията Мюсюлмански братя се доближава към пълно мнозинство в новия парламент на Египет, правителството на Барак Обама започна да променя десетилетната политика на недоверие и враждебност, като се опитва да изгради по-тесни връзки с организацията, смятана някога за враждебна към американските интереси, пише Ню Йорк Таймс. Промяната е признание на новата политическа реалност в Египет и в региона, където на власт идват ислямистки групи. Обратът показва, че правителството е склонно да приеме неколкократните уверения на Мюсюлмански братя, че техните законодатели искат да изградят съвременна демокрация. Променената позиция обаче е и израз на растящото недоволство на Вашингтон от военните управници на Египет, които се стремят да се сдобият с трайни политически правомощия и смазват със сила протестите срещу управлението им.

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма да отстъпи в борбата срещу Кюрдската работническа партия - ПКК, но обеща че страната "ще се поучи" от инцидента миналата седмица, при който по грешка бяха убити 35 кюрдски селяни, посочва Хюриет. Вестник Заман акцентира върху частта от изказването на премиера, в която той казва, че управляващите ще внесат поправка в закона, чрез която коктейлите Молотов, често използванr при кюрдски aнтиправителствени демонстрации, ще бъдат класифицирани като оръжие. Премиерът посочи, че нападенията срещу автобуси с коктейли Молотов не може да бъдат смятани за нещо невинно.

Постът на главен икономист в Европейската Централна Банка е толкова стратегически за овладяване на кризата в еврозоната, че през последните седмици Берлин и Париж се съревноваваха да поставят свой човек на поста. За да няма разочаровани, като компромисно решение за главен икономист на банката беше определен белгиецът Петер Прает, коментира френският Паризиен. Кандидатът на Париж Беноа Кюр и този на Берлин Йорг Асмусен ще поемат отговорността респективно за дейностите на пазара и международните и европейски отношения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна