Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за ядрено регулиране представя доклада на България за стрестестовете в АЕЦ

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Агенцията за ядрено регулиране ще представи националния доклад на България за направените стрестестове в АЕЦ "Козлодуй", както и доклада за стрестестовете на проекта за АЕЦ "Белене".

След аварията в японската АЕЦ "Фукушима", всички европейски централи трябваше да направят подобни проверки, за да се набележат мерки за повишаване на безопасността.

Още през ноември 2011 година изпълнителният директор на атомната централа в Козлодуй Александър Николов съобщи в интервю за "Хоризонт" някои от препоръките в доклада. Една от тях предвижда АЕЦ Козлодуй да изготви план как ще се действа, ако се скъса стената на хидровъзела "Железни врата", който е на 250 км от централата, на сръбско-румънската граница.

Формално АЕЦ "Белене" не влиза в обхвата на европейските тестове, но там също е направена такава преоценка, по методологията и с обхвата на европейските стрес-тестове. Докладът също подлежи на оценка в Агенцията за ядрено регулиране, но неговите резултати ще бъдат използвани в лицензионния процес за целите на одобрение на проекта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна