Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

В коментарна статия Вашингтон пост цитира различни мнения, свързани със заплахата, която представлява Иран и нарастващото влияние и мощ на страната в Близкия изток. Повод са ракетните тестове, извършени от Техеран тази седмица. Според автора Фарид Закария, Иран е слаб и отслабва още повече, тъй като санкциите притискат икономиката му, неговата политическа система е разбита и фрагментарна, а режимът в Сирия - най-големият съюзник в чужбина, - се разпада. Налагането на забрана за вноса на ирански петрол в Европейския съюз е сигурно, пише Ди Велт. С ядрения диспут с Иран съюзът иска да постави Техеран под натиск. Държавите-членки се съгласиха на налагане на забраната, съобщиха няколко европейски дипломати в Брюксел. Все още не са ясни подробностите, като това кога ще влезе в сила забраната.

Съобщението, че талибаните възнамеряват да открият свое представителство в Катар и евентуално да започнат мирни преговори заслужава скептицизъм, но и внимателна оценка, пише Ню Йорк таймс. Това е същата войнствена група, оглавявана от молла Мустафа Омар, която управляваше Афганистан със средновековна жестокост, припомня вестникът, но веднага добавя, че и най-малката възможност за постигане на мир в Афганистан трябва да бъде използвана.
Сблъсъците между различни групировки бивши въстаници в либийската столица Триполи на 2 януари поставят основен въпрос - за разоръжаването на милициите, все още непостигнато от Преходния национален съвет. Това заявява в интервю за френския в. Монд Кадер Абдеррахим, експерт по държавите от Магреба и преподавател в Калифорнийския университет. Либия трябва да приеме конституция и да организира избори, изтъква политологът. Ситуацията е хаотична, може да се изплъзне от контрол и да се стигне до директни заплахи срещу съвета, предупреждава той.

Най-големите синдикати в Нигерия - "Нейшънъл лейбър конгрес" и "Трейдс юниън конгрес", призовават всички граждани да се включат в масови протести и да спрат производството на петрол, информира руският електронен вестник Лента. Това е съобщил официално на своя сайт профсъюзът "Нейшънъл лейбър конгрес". Акциите ще започнат на 9 януари, ако правителството не намали цените на горивата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна