Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миодраг Йешич разказа за "заговора" срещу ЦСКА през 2006 година

Снимка: БГНЕС

Бившият старши-треньор на Литекс, Славия и ЦСКА - Миодраг Йешич каза, че трима-четирима души, които са посрещнали 2006 година в Дубай са направили заговор срещу ЦСКА и срещу него, заради който "червените" са загубили титлата през 2005/2006 година.

Сърбинът тогава бе начело на ЦСКА, като водеше със 7 точки пред вечния съперник Левски след есенния дял от шампионата, но през пролетта загуби аванса си и изпусна титлата.

Йешич не пожела да назове имената на заговорниците, но намекна, че един от тях е бил тогавашният председател на Надзорния съвет на ЦСКА Стефан Орманджиев. Той не изключи и варианта сред празнуващите в Дубай да е имало и представител на "Синия лагер".

"Не искам да казвам имена, защото не е моя работа да се занимавам с това. Сега ако кажа имена, не мога да се прибера в Сърбия, трябва да давам обяснения, доказателства, не искам да си губя времето с всичко това", каза Миодраг Йешич. Той отхвърли възможността собственикът на клуба Васил Божков да е участвал в заверата, като уточни, че винаги е имал много добри взаимоотношения при съвместната им работа. "Ще се върна малко преди да се случи тази история със загубените седем точки. През 2005 година станахме шампиони, а след това дойде победата над Ливърпул и двете победи над Байер Леверкузен. Направихме много силен отбор, който имаше 14 победи и само един равен с голова разлика 54-10 през есенния полусезон 2005 година. Това, че ЦСКА имаше силен отбор не се харесваше на много хора. Имам информация, че 3-4 души посрещат новата 2006 година в Дубай и създават план да унищожат силния отбор на ЦСКА. Същите тези хора не могат да приемат, че един чуждестранен треньор се превърща в голяма фигура в българския футбол. Планът включва разпродажба на голяма част от основните футболисти, срещу което аз бях против. Така се стигна до продажбата на Ибрахима Гай, Радослав Забавник и вратаря Деян Максич", каза Миодраг Йешич на пресконференция в пресклуба на БТА.

Сърбинът си припомни пресконференцията на 9 януари 2006 година за началото на зимната подготовка на ЦСКА, която закъсня с около час и половина, тъй като преди нея той е влязъл в конфликт с ръководството заради продажбата на част от основните футболисти на отбора. Йешич съжалява, че не е подал оставка още на тази дата и счита това за своята най-голяма грешка. "Преди тази пресконференция аз настоявах пред ръководството да се запази отбора, но те вече бяха продали Гай, Забавник и Максич без моето съгласие. Имам една много голяма грешка и тя е, че не напуснах ЦСКА още в този ден. Аз се съгласих да остана и след 2-3 месеца след загубата на точки се стигна до неизбежната раздяла с клуба. Извинявам се на феновете, че не напуснах на 9 януари 2006 година. Най-деликатно казано в тези мачове през пролетта играчите не даваха максимума от себе си. Не казвам, че не са искали, но просто те не играха на върха на възможностите си. Никога не съм се плашил от въшни враговете, страх ме е само от враговете вътре в отбора, а такива имаше тогава в ЦСКА", продължи Миодраг Йешич.

Сърбинът разкри своята истина за онази загубена от ЦСКА титла, тъй като му омръзнало да слуша през последните шест години, че той е причина за провала през пролетта на 2006 година. "Вече шест години слушам - Йешич разби отбора, Йешич загуби титлата, а това не е вярно. Имаше странични фактори и затова реших да разкажа всичко това", коментира сърбинът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна