Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен временно спира да черпи вода от язовир Асеновец

Снимка: Ивайло Михайлов

Отводняването и отстраняването на пораженията от наводнението в Сливенско продължава цял ден, а вероятно и в следващите дни. В петък реките Луда Камчия и Беленска преляха и нанесоха сериозни щети на инфраструктурата и частни имоти. Обилните валежи от над 100 литра на кв. метър замърсиха водите на яз. Асеновец, който снабдява Сливен с питейна вода, предаде кореспондентът на БНР Щилияна Василева.

Екипи на „Противопожарна безопасност и защита на населението” в Сливен цял ден работят по отводняване на пътища, къщи, мазета и дворове в района на прелелите реки Луда Камчия и Беленска в Сливенския Балкан и Подбалкан. Изгражда се временна дига в района на прелялата река край с. Бинкос. Земекопна техника насипва с чакъл пътя между селата Бяла и Стара река, за да върне излязлата на шосето вода в реката. Пътят ще бъде затворен най-рано до неделя по обед.

В Нова Загора се отводняват улични шахти в кв.”Тракия”, където мазета на жилища са пълни с вода. В с. Ичера все още не е възстановено електрозахранването поради наводнен трафопост. Отводняват се имоти в Котел, Катунище, Градец и Бяла, където водите на Луда Камчия и беленската река още са на високо ниво, но водата вече започва да спада.

Река Асеновска е подкопала проблемен участък в кв.”Даме Груев” в Сливен и създава опасност от пропадане на пътя. Там в момента работят хора и техника. Заради замътването на питейната вода в Сливен започна спиране на водоподаването от язовира и се преминава към водоснабдяване от помпените станции на р. Тунджа.

Без вода са 8 квартала в Хасково, съобщиха от ВиК. Причината е авария на главен водопровод, който захранва резервоарите за северната част на града, пераде кореспондентът на БНР Дора Атанасова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна