Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната обстановка се нормализира

Снимка: БГНЕС

Дали уволнението на ръководството на почистващата фирма "Автомагистрали" слага край на проблемите с почистването? На този въпрос отговори в предаването "Преди всички" инж. Лазар Лазаров - председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".
Досегашното ръководство на тази фирма не взе адекватните решения в тази ситуация. След запушването на автомагистрала "Хемус" още в началото не са взети мерки, не е повикана тежка техника, не е направена необходимата организация за пропускане в едното платно. Хората седяха с часове в преспите, изнерви се обстановката и всички поехме негативите от това. Пътната агенция е възложител, ние управляваме 20 хиляди км пътна мрежа. Фирмата-изпълнител е представила екшън-план, но той не е изпълнен. С КАТ имахме пълен синхрон и с "Гражданска защита" също, каза инж. Лазаров.

Въпреки снеговалежа през нощта, според него няма проблеми по българските пътища. Има съответни ограничения. Все още обаче не е узряла политиката да се върви към ограничение на движението на тирове през почивните дни на българска територия. Лазаров посочи още, че колоните от ТИР-ове са се изтеглили още вчера и обстановката в страната момента е спокойна.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов каза в предаването "Преди всички", че в момента се работи по два аварийни електропровода, като единият е повреден след кражба. До обяд повредите ще бъдат отстранени. По наша вина няма незахранени абонати, ние подаваме към електроразпределителните дружества и от нашата мрежа към тях има захранване от следобяда на 7-ми, каза още  Иван Йотов.

Мартин Мирчев - член на УС на Е.ОН - България мрежи обясни в същото предаване, че най-големите проблеми са в Габрово и Велико Търново. Извод Попово ще бъде захранен с агрегат, ако не успеем да поправим повредите, увери той.
Мирчев уточни, че електроразпределителното дружество има 4 567 клиенти. А точния брой на засегнатите хора не може да бъде изчислен.
Мартин Мирчев каза, че повредите до края на деня ще бъдат отстранени.

В Пампорово все още няма вода. Но до обяд ще подадем. По далекопроводите са паднали дървета, трудно се придвижват екипите, каза в "Преди всички" областният управител на Смолян Стефан Стайков.

Няма да има неучебен ден за региона. В 14.00 областният управител свиква кризисния щаб, кметовете на общините, почистващите фирми. Ще направим анализ на ситуацията. От години не се е случвало толкова тежка зима. Лъснаха недостатъци относно ревизията по далекопроводите. Една част от туристите си тръгнаха. Поднасям извинението си към тях. Но не допуснахме изолиране на туристи по пистите и по други места, каза още Стефан Стайков.

Божидар Гатев от ЧЕЗ обясни многото аварии с лошите метеорологични условия: стълбовете се чупят, обледяването на съоръженията е 20 см. Все още  в района на ЧЕЗ има 48 населени места без ток - това са общините Етрополе и Правец, Троян, Тетевен, Враца, Вършец и др. Ако общините ни съдействат за проходимост, селата ще бъдат захранени с ток, каза Божидар Гатев.

Петър Костадинов от EVN съобщи, че 39 малки населени места са все още без електрозахранване, като основният проблем е в област Смолян. Два дни снеговалеж, затруднен достъп - това са причинете за авариите, според Костадинов. Нашата цел е до 14.00 часа да се отсранят авариите.

Всички интервюта по темата можете да чуете от звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна