Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският премиер ще посети три страни ключови износителки на петрол и газ

Китайският премиер Вън Цзябао започва обиколна в края на седмицата в три ключови страни износителки на петрол и газ от Близкия Изток - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар на фона на признаци, че Пекин иска да разшири възможностите си за внос на тези суровини заради американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. В днешното съобщение на китайското външно министерство се посочва, че Вън Цзябао ще се срещне с ръководителите на страните домакини, за да обменят мнения за развитието на двустранните им отношения и да обсъдят международни и регионални въпроси от общ интерес.

Обиколката на Вън Цзябао, която започва със Саудитска Арабия, е планирана в момент, в който западните санкции срещу Иран се затягат заради ядрената програма на страната. Пекин е подложен на натиск да се присъедини към санкциите на САЩ. Китай вече намали вноса на петрол от Иран през януари и февруари в спор за договорените условия и търси алтернативни доставчици. Пекин е най-големият купувач на ирански петрол, следван от Индия и Япония.

Президентът на САЩ Барак Обама неотдавна утвърди закон, налагащ санкции на финансовите институции, които имат бизнес с иранската централна банка. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър трябва да пристигне по-късно днес в Китай за разговори, които вероятно ще засегнат банковите санкции срещу Иран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна