Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 13 часа са насрочени преговорите между в "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

За 13 ч. днес са насрочени преговорите между синдикатите и ръководството на мини "Марица изток". Точно в 8 часа миньорите проведоха едночасова предупредителна стачка , организирана заради неуреден спор между синдикати и работодател за размера на празничните бонуси, предае кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова. От близо 2 700-те работници и служители, които са на смяна, само около 200 не са участвали в протеста. По време на протеста работниците бяха по местата си, но не добиваха и не подаваха въглища към централите в енергийния комплекс. По време на протеста в рудниците не са добити около 10 000 тона въглища. Загубите за дружеството са 160 000 лева.

Според синдикатите, от средата на 2011 година заради съдебни спорове между компаниите, участвали в обществената поръчка, са спрели да им изплащат и 22 лева допълнително здравно осигуряване месечно, заложено в Колективния трудов договор. Въпреки че Върховният административен съд се е произнесъл по казуса, парите още не са приведени по сметките на работниците. Синдикатите уточниха, че в последните години е паднала възрастта на инфарктите и инсултите сред миньорите, а профилактичните прегледи доказват поне по 2 професионални заболявания на работник. Най-често това са сърдечносъдовите, белодробните и опорно-двигателните. Увеличили са се и случаите на злокачествени тумори.

Дамян Косев от КНСБ заяви, че работниците са преизпълнили плана за 2011 г. и заслужават допълнително възнаграждение. От своя страна, изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Евгени Стойков подчерта, че всички дължими суми са изплатени. При ефективни стачни действия загубите на предприятието може да достигнат до 3 млн. лв. на ден, прогнозира Стойков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна