Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад обвини външни сили за насилието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад каза днес, че размириците в страната са предизвикани от "чужд заговор", който обаче се проваля, предаде Асошиейтед прес. Той добави, че на никого и никога не е давал нареждане да се стреля по участници в протестите. В първото си публично изявление, откакто прие миналия месец плана на Арабската лига за спиране на репресиите срещу антиправителствените демонстрации, Асад отново настоя, че зад размириците в Сирия стои чужд заговор.

Вече никой не се заблуждава, каза той в предавана по телевизията реч в университета в Дамаск. По думите му "победата е близо", ако сирийците останат непоколебими, отбеляза Ройтерс. Според него външните сили, които стоят зад размириците в Сирия, не са намерили опората, на която са се надявали.

Асад заяви, че Дамаск няма да "затвори вратите" за арабско решение на продължаващата вече 10 месеца криза, стига то да "зачита суверенитета на Сирия". Той каза, че идеята за изпращане на наблюдатели на Арабската лига в Сирия е била негова, посочи ДПА. Аз пръв предложих да бъдат изпратени арабски наблюдатели в Сирия, заяви Асад.

Сирийският президент обаче обвини арабски и други държави, че се опитват да дестабилизират страната му. Арабските страни, които ни дават съвети за реформи, не знаят нищо за демокрацията, каза той. Асад подчерта че няма намерение да подаде оставка, защото - по думите му - сирийският народ все още ме подкрепя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени