Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Осъждането на американец от ирански произход на смърт от ирански съд по обвинение в шпионаж за ЦРУ е основна тема в западния печат. Присъдата срещу 28-годишния бивш морски пехотинец Амир Хекмати вероятно ще стане нова конфликтна тема и евентуален лост за пазарлъци в спора на Иран със Запада заради ядрената програма на Техеран, пише Ню Йорк таймс. Официални представители на САЩ и експерти по Иран приемат обвиненията срещу Хекмати като поредното доказателство, че иранските лидери се усещат под натиск и търсят начини да си възвърнат преимуществото, отбелязва Вашингтон пост. Смъртната присъда е най-новото от поредица предизвикателства на Иран към САЩ в обстановка на нарастващо напрежение заради иранската ядрена програма, пише Дейли телеграф.

Първичните избори на републиканците за президентските избори в САЩ са основна тема в западния печат по повод тазвечершното гласуване в щата Ню Хемпшър, където фаворит измежду шестимата кандидати отново е бившият губернатор на
Масачузетс Мит Ромни. Мит Ромни се бори да задържи преднината си в републиканската надпревара, а съперниците му се стремят да забавят похода му към партийната номинация и да повдигнат съмнения за избираемостта му като го представят за корпоративен злодей, който уволнява хора, пише Ню Йорк таймс.
"Ромни под атака с наближаването на първичните избори в Ню Хемпшър", е заглавието на вестник Вашингтон пост. На закуска с бизнес лидери Ромни заяви: "Обичам да мога да уволнявам хората, които ми осигуряват услуги." Бившият
губернатор на Масачузетс имаше предвид здравните застрахователи, които не осигуряват адекватна услуга, но в навечерието на първичните избори в Ню Хемпшър опонентите му се възползваха от тази явно непланирана реплика на един обикновено предпазлив кандидат, пише вестникът. Ромни имаше предвид не да се съкращават работници, а да се защити свободния пазар чрез смяна на доставчици ако услугата е с ниско качество, уточнява Гардиън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна