Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младенов: Няма да поемаме финансови задължения, изискващи допълнителни вноски

Снимка: БГНЕС
България остава категорично против евроидеите за унифициране на данъчната политика по отношение на данък-печалба, както и за въвеждането на налог върху финансовите транзакции. Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов.

Макар че към момента не е ясно какво точно ще бъде записано в договора за фискалния съюз, който всяка държава-членка на Евросъюза ще подпише, българската позиция е "Да" по определени въпроси и "Не" по други.

"Да" на финансовата дисциплина в Европа, "Не" на ограниченията върху нашата икономическа политика, които биха могли да произтекат. България няма да поема финансови задължения, които да изискват допълнителни вноски, каза Николай Младенов и допълни: Това е един проект, който в момента се дискутира. Той съдържа две части - фискалната стабилност и координирането на определени икономически политики. За страни, които не са част от еврозоната, те могат да кажат: Да, ние подписваме този договор. Първата част изпълняваме веднага, защото имаме възможност да я направим. Втората част я изпълняваме, когато станем част от еврозоната.

Според Младенов за 5 години членство България е доказала, че искаме и можем да живеем по различен начин: След 5 години можем да се обърнем и да видим, че вероятно сме променили по-малко, отколкото искахме, но в много отношения може би и повече отколкото много хора очакваха.

Според министъра, отговарящ за еврофондовете - Томислав Дончев, ползите от членството не могат да бъдат сведени просто до пари и все пак: Ползите на България от членството в Европейския съюз не могат да бъдат сведени единствено до средствата, които получава от оперативните програми. Както, разбира се, и ангажиментите на страната не се изчерпват с годишната вноска към бюджета на Европейския съюз. Наред с това, обаче, това е един от най-важните индикатори до колко успешно е членството на България. Към края на 2011 година ние говорим вече за плащания от порядъка на 3 милиарда, което е 20% от целия ресурс.

Информация на Нели Тодорова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна