Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена загина след взрив във фирма за боеприпаси край Габрово

Снимка: БГНЕС

49-годишна жена загина на място, след като взрив избухна във фирма за боеприпаси край Габрово. Мъж е с наранявания и е откаран в болницата.

Инцидентът е станал при разглобяване на стари и излезли от употреба мини. Загиналата Пепа Цанева, която е дългогодишен работник, е обработвала противопехотна мина, чийто взривател е гръмнал, обясни директорът на Инспекцията по труда в Габрово Димитър Димитров.

В помещението е имало още двама мъже. Единият е приет в болницата с наранявания на ръката, а другият е в шок.

Специалисти по взривовете извършват оглед на мястото на инцидента в бившия завод "Еловица" край Габрово, чийто собственик е испанската фирма "Експал България", занимаваща се с производство на взривни вещества и утилизация на боеприпаси, съобщи директорът на полицията в Габрово комисар Денислав Донков.

Извършват се проверки ежемесечно. Не сме констатирали слабости във връзка с охраната, с технологичния процес, със съхранението на боеприпасите. Това е сериозна фирма, която мисля, че е на второ място по производителност в Европа на такъв вид продукция.

Фирмата, в която работят около 200 души, предвид производството, подлежи на чести проверки. През миналия месец не са установени груби нарушения, посочи директорът на Инспекцията по труда Димитър Димитров.

Днес собствениците отказаха информация по случая и чрез охраната помолиха журналистите да напуснат.

Районът е обезопасен от полицията.

Информация на кореспондента на БНР в Габрово Велина Махлебашиева.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени