Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектозаконът за детето беше разкритикуван от родителски организации

Снимка: БГНЕС

Законопроектът за детето, който се обсъжда повече от месец, може да бъде преработен. Това стана ясно на дискусия в парламента, организирана от СДС.

Настоящият текст на проектозакона за детето не е окончателен, заяви депутатът от ГЕРБ Светлана Атанасова. На дискусията Атанасова се опита да защити текста, който беше критикуван от неправителствени организации, правозащитници, както и от СДС в парламента. Според тях проектът отнема права от родителите в полза на държавата, създава предпоставки за злоупотреби и в същото време не гарантира достатъчна защита на децата.

Не трябва да се отхвърля целия проект заради няколко спорни текста, заяви Светлана Атанасова. Аз смятам, че малко сте пресолили манджата. В новия закон сериозен приоритет е даден на социалните услуги, свързани с превенция на изоставянето на децата. За първи път са предвидени специални мерки за предотвратяване на изоставянето на деца с увреждания, каза Атанасова.

Представителите на родителски организации обаче оспориха възможността на държавна намеса в семейните отношения дори в нормалните, здрави семейства. Сред най-критикуваните текстове бяха въвеждането на задължително сексуално образование в предучилищна възраст, правото на социалните служби да контактуват с децата без знанието на техните родители и възможността за разследвания на семейства по анонимни сигнали.

Чрез концепцията за най-добрия интерес на детето се появява възможност държавата в лицето на социалните работници да оспорят всяко родителско решение. Всяко родителско действие може да бъде интерпретирано като насилие, предписанията на социалните служби са задължителни за родителите и са атакуеми само по съдебен път, заяви Явор Ганчев от гражданска инициатива за семейството.

Представителят на църквата отец Николай се изказа срещу цитираните текстове. Социологът Мира Радева обаче защити законопроекта с данните, че почти 40% от децата търпят насилие в дома си и трябва да бъдат защитени.

След кръглата маса се наложи впечатлението, че въпреки критиките, закон за детето ще има, като най-спорните текстове евентуално ще бъдат прецизирани.

Информация на Надежда Цекулова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна