Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват преговори за предотвратяване на стачка в Мини "Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Представители на синдикатите и работодателите ще преговарят днес в Стара Загора на фона на стачната готовност в Мини "Марица-изток". От изхода на срещата зависи дали ще се премине към нови стачни действия на миньорите.

Засега няма сигнал за постигане на съгласие между синдикатите и работодателите. Представителите на двете синдикални организации "Подкрепа" и КНСБ застават зад работниците и настояват за редовно извършване на ремонтни дейности на тежкото оборудване и изпълнение на разписанието от програмата за 2010 и 2011 година.

Инженер Пенчо Токмакчиев - председател на федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, съобщи в сряда, че е започнало обсъждането на стачен план, към който ще се премине, ако не се постигне съгласие на преговорите.

Смятаме, че може да се даде един гратисен период от два месеца, февруари и март, за да може блокът да се устрои така, както са устроени всички блокове и каквито са изискванията. И няма да има проблеми да работят двата блока. Имаме уверението и не само това, но и ние сме направили проверка, за да видим, че там всичко върви по график и работата ще бъде свършена на 31 март, обясни Токмакчиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени