Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Има дълъг път, преди да възстановим доверието на инвеститорите

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пред Европа има "дълъг път", преди да възстанови доверието на инвеститорите, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес. Изявлението на Меркел е след понижаването на кредитния рейтинг на 9 държави от еврозоната от агенция "Стандард енд Пуърс".

Решението потвърждава убеждението ми, че ние в Европа все още имаме да извървим дълъг път преди доверието на инвеститорите да бъде отново възстановено. Но също така е явно, че ние следваме този път непоколебимо, заявила Меркел пред репортери.

Френското правителство се опитва да успокои пазарите и международните си партньори след понижаването на рейтинга й. Това не е катастрофа. Това е като да попитате студент, който дълго време е получавал 20 от 20 възможни точки и след това е бил оценен с 19, дали това е катастрофа. Не, не е, смята френският финансов министър Франсоа Бароан.

Понижаването на рейтинга на Франция и осем други страни от еврозоната може да усложни усилията за справяне с дълговата криза в еврозоната. Германският финансов министър обаче остава оптимист за изхода от ситуацията. Мисля, че всички сме близко свързани и по тази причина ние не сме безразлични. През последните дни Франция получи различни оценки от различни агенции. Франция върви по правилния път, каза Волфганг Шойбле.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна