Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от "Мини Марица-изток" обявиха символична стачка

Снимка: БГНЕС

Миньорите от "Мини Марица-изток" обявиха символична стачка и всеки момент тя може да премине в ефективна, заявиха от стачния комитет в Раднево.

На преговорите между ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД и синдикатите отново не се стигна до споразумение. Срещата в петък продължи близо 12 часа, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Синдикатите се оттеглиха от разговорите, като отказаха да подпишат изготвения протокол.

Исканията бяха много крайни, през цялото време търсихме компромиса. Готови сме за нови преговори, отбелязва изпълнителният директор на дружеството инж. Евгени Стойков.

В петък профсъюзите предупредиха, че при неизпълнение на искането им, от събота ще излязат в безсрочна стачка. Ако се стигне до ефективен протест, загубите на дружеството ще бъдат около 2,5 млн. лева дневно.

В неделя в 10,00 часа стачният комитет на миньорите в "Мини Марица-изток" ще обяви начало на ефективните протестни действия. Дотогава продължава символичната стачка по работните места. Основното искане на миньорите е за допълнителни възнаграждания при по-голямо производство, които са договорени в Kолективния трудов договор, посочи Валентин Вълчев, председател на КНСБ в дружеството.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна