Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адел Шахауи: "Арабската пролет" беше открадната в някои страни

Мохд Абуаси: В арабския свят скоро няма да има демокрация
Снимка: ЕПА / БГНЕС
„Арабската пролет” беше открадната или най-малко беше променена нейната насоченост в някои страни. Това заяви в предаването „Събота 150” журналистът Адел Шахауи. Арабските революции са издигнати в рамките на конкретни цели. Първо - вътрешната свобода от диктаторски режими. Паралелно с това, ликвидиране на т.нар. независимост на режимите от външните сили. Следващо -справедливост и съд за виновните, които тласкаха страните към разруха. Също социалната справедливост – характерно за тези революции е, че те са социално-икономически насочени, обясни той.

Американците и някои западни столици искат да запазят техните стратегически интереси в района, затова преобръщаха онези сили – „Мюсюлманските братя”, салафитите и т.н., и в момента те са новите партньори на външните сили, а до вчера бяха врагове, коментира Шахауи.

Д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания не се съгласи с мнението на Шахауи, че „Арабската пролет” е била открадната: На изборите ислямистите в Египет получиха над 70% от гласовете. Западните държави отстояват техните интереси и искат да работят с всеки, който идва на власт. Той е категоричен, че това е волята на народа и тя трябва да се уважава.

В Либия беше свален Кадафи, но оттук нататък нещата станаха по-сложни. Хората излязоха да свалят Кадафи, но не беше ясно какво искат след него, каква е формата на демокрация. Демокрацията изисква гражданско общество. Това гражданско общество в арабския свят в голяма степен го няма, а където го има е много слабо. В съзнанието на хората демокрацията е свързана с избора на политическия режим, което не е вярно. Трябва да се променят много традиции, обичаи, начин на живот. На това нещо му трябват доста години, за да може да се получи. Не се очаква в арабския свят в скоро време да има демокрация, която да съответства на демокрацията на Запада
, изказа мнение Абуаси. През тази година той не очаква положението в Либия да се стабилизира. Според него в Тунис нещата ще тръгнат добре и ще има нова Конституция и правителство. В Египет очаквам прехода да тръгне по-спокойно, а в Сирия протестите ще продължават, добави той.

Адел Шахауи също направи прогноза за 2012 г.: До момента в арабските страни демокрацията я няма. Революцията в Египет продължава. Усилено се подготвя не празнуване на 25 януари – началото на събитията в Египет, а напротив – подготвят се за премахване на военния съвет, който тласка страната към разруха. Очаквам гореща зима. Изходът ще бъде в новата Конституция на Египет. В Либия все още изходът не е ясен. Там има елементи на гражданска война, има много несъбрани оръжия. Даже напоследък се говори, че там има хора на „Ал Кайда”, които извършват атентати.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени