Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чън Би-Хо: Очакваме Северна Корея да разшири сътрудничеството си с нас

Снимка: БГНЕС
Република Корея провежда консултации с Китай, САЩ, Япония и Русия, за да гарантира мира и стабилността на Корейския полуостров. Очакваме, че дори след кончината на Ким Чен Ир Северна Корея ще подсигури стабилността и ще разшири сътрудничеството с нас в името на мира и просперитета на полуострова. Това коментира в интервю за предаването „Събота 150” Н.Пр. Чън Би - Хо, посланик на Република Корея в България.

Правителството на Република Корея изрази желание да седне на масата за диалог, за да обсъди възможностите за мира на Корейския полуостров. Очакваме отговор от властите в Северна Корея. Веднъж щом двете страни се срещнат и започнат диалог, ще можем да обсъдим множество теми, включително ядреното разоръжаване, както и бъдещото икономическо сътрудничество помежду ни, коментира той.

По думите на посланика, обстановката между Южна и Северна Корея е стабилна.

Обединението на Южна и Северна Корея трябва да бъде подкрепено от техните граждани. Нито едно правителство или режим не може да пренебрегне надеждите и волята на своя народ. Ние обаче не желаем внезапно или неочаквано обединение. Искаме това да бъде процес, който първо се нуждае от подготовка, коментира още Чън Би – Хо. Според него, България, която има опит в прехода от комунизъм към демокрация, би била добър модел за бъдещето на Северна Корея.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна