Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не се очертават преговори в "Мини Марица-изток", краят на стачката не се вижда

Протестиращ миньор
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Евгени Стойков обясни в 12+3", че загубите от стачката на миньорите са големи и е най-разумно тя да бъде прекратена веднагаПри положение че вдигнахме заплатите с 15 процента през изминалата година, мисля, че не е съвсем основателно да се стачкува. Ние нямаме неизпълнение на споразумението, нямаме нито едно закъсняло плащане, както на основното заплащане, така и на социалните плащания. Стойков каза, че централите в комплекса разполагат със запаси за над 10 дни.

От своя страна Валентин Вълчев от КНСБ заяви, че стачката на миньорите е законна и е по всички процедури на закона за уреждане на колективните трудови спорове. Не трябва да се спекулира в публичното пространство, че тя е незаконна и така да се оказва косвен натиск върху хората. Той заяви, че министър Трайков лъже  с графиките, които показа по телевизиите. Според графиките миньорите трябва да получават около 3-4 хилявди лева, а средната заплата е 1500 лева. По отношение на по-високите цени на тока, които ще плащат хората, ако стачката продължи, Вълчев обясни, че това е още една спекулация. При положение че ДКЕВР и отговорните в това правителство казаха още в началото на годината, че ще има увеличение на цената на електроенергията, защо сега се опитват да прехвърят проблемите на правителството върху миньорите? Ние произвеждаме най-евтините въглища в света.

И двамата събеседници на Петър Волгин и кореспондентката Венелина Попова отхвърлиха тиражираната версия, че с тази стачка се изпълнява поръчка дружеството да бъде доведено до фалит и това да облагодетелства една определена фирма. От диалога между двамата стана ясно, че преговорите между ръкодовство и синдикати в "Мини Марица-изток" са още далече, както и краят на стачката.

В звуковия файл можете да чуете интервютата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна