Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Посредникът в преговорите за името между Македония и Гърция Матю Нимиц ще пристигне в Скопие и Атина. Това беше единствената конкретна новина от серията срещи в Ню Йорк с преговарящите от двете страни Зоран Йолевски и Адамандиос
Василакис, пише македонският Утрински вестник. Според Вечер, Атина не иска спорът за името да бъде решен и ще замрази преговорите до срещата на НАТО в Чикаго с единствена цел Македония отново да остане извън алианса.

Връщането на Владимир Путин на президентския пост в Русия е "най-вероятното развитие на събитията, и то още в първия тур", прогнозира руският политолог Дмитрий Орлов, цитиран в Росийская газета. Информационният ефект от митингите на опозицията в Русия не сработи срещу Владимир Путин. Центърът ВЦИОМ твърди, че рейтингът му нараства вече 3 седмици поред, пише РБК дейли. Според Валерий Фьодоров, шеф на социологическия център, подкрепата за Путин в Русия е нараснала за 3 седмици от 42% на 48% и за изборите може при известни условия да достигне 60%, посочва изданието. Вестникът припомня тенденцията анкетираните съзнателно да лъжат, за да изглеждат "социално положителни".

С обявената днес протестна акция в интернет, включваща 24-часово затваряне на "Уикипедия" на английски език, законодателната битка в САЩ около 2 закона против пиратството по компютърната мрежа стигна до извънредно важна точка, пише Ню Йорк таймс. Забележителното, според вестника, е политическото съзряване на една относително млада и неорганизирана индустрия, която досега до голяма степен е стояла настрана от лобистките и другите политически игри във Вашингтон. От "Уикипедия" заявяват, че акцията цели да предизвика по-голяма публична реакция на законопроектите, които ще ограничат свободата на публикуване на енциклопедията. Според разискваните в Конгреса законопроекти, ако притежател на авторските права, напр. "Уорнър брадърс", установи, че чуждестранен сайт съдържа незаконно копие на "Възхода на Черния рицар", може да издейства съдебно разпореждане търсачки като "Гугъл" да премахнат линковете към този сайт и да принуди рекламодателите да спрат плащанията за сайта, информира вестникът. Акцията на "Уикипедия" ще предизвика паника сред безброй учащи, които имат да пишат домашни, допълва Ню Йорк таймс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна