Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата и досиетата: превръща ли се катарзисът в манипулация?

Снимка: БГНЕС

Българите по принцип не са вярващи, в България по-скоро доминира битовото, ритуалното християнство, отколкото истинската вяра. Като добавим и това, което стана напоследък, картината не е много оптимистична- невярваща нация и духовници, които са сътрудничили на светските власти, така историкът проф. Христо Матанов обрисува случващото се православната църква. Смятам, че БПЦ трябва да се извини, както всеки вярващ трябва да се покайва. Но при нас преходът не е завършил, катарзисът не се е осъществил, извинението го няма, така че все още вървим през "пустинята". Той припомни, че е заемал поста директор на Дирекцията по вероизповеданията, когато разделението в църквата е било факт. Ние не знаем всичко за генезиса на разкола в първите години на демокрацията- вероятно и бившата ДС е имала роля, вероятно и политически дейци. Сценарият беше църквата да бъде ударена така, че да не може да вземе роля в онези бурни събития, каза проф. Матанов.

Омръзна ми 22 години някой да иска жертвите да се извиняват, каза журналистката Велислава Дърева. Целта на този закон за досиетата, както и всички извадени досиета, не е истината или катарзисътПрез всичките тези години никой на потърсил никаква сметка от ДС, от тези, които са вербувалиАко някой трябва да се покайва- това е тази Държавна сигурностДа видим кои направиха разкола- една група митрополити, някои от имената им виждаме тук, заедно с псевдодемократите, които искаха да правят "синя църква". Цъквата е на всички нас, тя не е синя или червена. Това е битка срещу православието, срещу църквата като държавотворна институция.

Политологът Татяна Буруджиева допълни, че от 20 години, когато трябва да се  разправят с неудобните във всяка една сфера, е да се  вадят досиетата. С досиетата трябва ше да се приключи завинаги в един момент. Този катарзис ние го превръщаме в манипулация и голяма спекулация.

В предаването "Нещо повече" Радка Кусева, изпълнителен директор на родова фондация "Митрополит Методи Кусев" призова митрополитите с досиета да отидат в манастир за покаяние. Тя каза, че основната теза на архиереите, че, ако  не са били дипломатични към властта, то църквата е щяла да бъде разгромена, тази теза не издържаБожествената заповед за любовта е нарушена, а това е тяхната мисия. Те не са служили на народа си, а на властта.

В звуковите файлове можете да чуете коментарите

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени