Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази нощ България спира износа на електроенергия

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е подписал заповед за спиране на износа на ток. Тя влиза в сила от 01.00 часа тази нощ. Министър Трайков обаче увери, че има достатъчно електроенергия за страната.

Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композициите. Що се отнася до ситуацията с доставките на електроенергия - електроенергия има достатъчно за страната и за населението. Подписах заповед, с която от един часа тази нощ спираме целия износ. Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж. Започнаха да се случват интересни неща. Първо - към допълнение на исканията си синдикатите добавиха искания, които нямат нищо общо с мините, но пък имат много общо с интересите на една личност, собственик на енергийни активи. После дойде подкрепата от господин Станишев, после темата яхнаха и БСП, и опозицията в икономическата комисия онзи ден. Вчера видях, че и президентът Първанов в едно свое интервю се е присъединил. Стачката, освен че почервенява, се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хора в "Мини Марица-изток". Те имат искания, например, за заплащане от НЕК към топлофикации, на които собственик е господин Ковачки. Тази сутрин вече в мините е блокирана и доставката на влак с въглища от Пернишкия регион. Те пречат вече на изпълнението на работата на своите колеги от "Марица изток-2", които нямат отношение към техния спор. По-късно днес предстои преминаване на железопътни композиции с натриева основа. Оттам минава сярната киселина за ТЕЦ "Марица-изток-2". Имаме вече и становище от ДАНС, че тази стачка застрашава енергийната система и същевременно националната сигурност, каза министър Трайчо Трайков.

Синдикатите категорично отхвърлиха обвиненията на министър Трайчо Трайков, че стачката се политизира и обслужва корпоративни интереси. Преговорите в "Мини Марица-изток", от които зависи прекратяването или продължаването на стачката, приключиха без резултат. Ръковоството на мините съобщи, че синдикалните представители за първи път са отказали да коментират финансовите претенции за 1000 лв. еднократен бонус на човек за 2011 г.

Стачката няма да доведе до вдигане на цената на електроенергията, докато ТЕЦ-овете в България работят, заяви в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров. От пресцентъра на ТЕЦ "Марица Изток 2" съобщиха, че блокираните доставки на въглища от пернишкия басейн ще поставят най-голямата топлоелектрическа централа в страната в невъзможност да работи ефективно и да възстанови въглищния си резерв. През деня централата работеше със средно натоварване на мощностите и в складовете й има въглища за още 2 седмици. Стачният комитет обеща да подаде въглища в "Брикел", ако ТЕЦ-ът изчерпи запасите си, за да не остане Гълабово на студено.

Румяна Василева, Венелина Попова - кореспондент на БНР в Стара Загора

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени