Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възнагражденията в държавния сектор са се увеличили

Възнагражденията в държавния сектор са се увеличили от 2009 г. въпреки замразяването на заплатите там. Това каза в кулоарите на парламента финансовият министър Симеон Дянков.

Заплатите са се увеличили през този период, с колко - ще изчислим. В моето министерство са се увеличили средно с 14 процента и благодарение на това, че ние съкратихме персонал и вдигнахме заплатите, което е възможно във всички останали министерства, каза Дянков. 

Гъвкавото работно време за служителите в администрацията законово е въведено през 2007 година и е валидно и сега, но е липсвал подзаконов нормативен акт, който да го регламентира, коментира министър Дянков. Той обясни и защо това е важно.

За родителите, всъщност не само за майките, надявам се, че и бащите си водят децата на училище или детски градини, аз поне го правя, така че, за всички родители - да могат да разчитат единият сутринта да ги остави, другият да иде следобед и да ги вземе. И също като втора тема - тези, които пътуват отдалеч към работните си места, да не влизат в големия трафик, да могат да използват гъвкаво работно време или да идват по-рано, или тръгват по-късно, или обратно. Тя не е нова идея, просто й е време, според мен, да се създаде. Относно контрола - всички администрации имат вече контрол, още 2009 го въведохме, когато като влизаш примерно в министерство на финансите имаш карта, отчита тази карта кога влизаш. На всяко тримесечие министрите получават очет кой кога е влязъл, колко е работил и така нататък, просто му е време, поясни Симеон Дянков.

Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна