Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчев и Върбанов не разбират защо е поръчана смъртта им

Снимка: БГНЕС

Цветелин Кънчев и Христо Върбанов, които според прокуратурата, заедно с прокурора Олег Янев, са били нарочени за убиване от Любомир Илиев и братята Васил и Георги Горанови, категорично отрекоха да са имали конфликт с тримата ромски барони. Кънчев и Върбанов заявиха, че недоумяват по какви причини тримата могат да искат смъртта им. Цветелин Кънчев и Христо Върбанов обаче смятат, че мотив да иска ликвидирането им може да има Кирил Рашков, по известен като Цар Киро. Според двамата, причините могат да бъдат в това, че те твърде много са го разобличавали за това, което прави в Катуница, а така също и заради съмнителния, по думите им, бизнес на Рашков. 

Рашков няма официално обвинение по случая, но се твърди, че именно той е заявил готовност да осигури парите, за да бъдат убити Върбанов, Кънчев и прокурора Олег Янев.

Кънчев и Върбанов са научили от медиите, че са станали мишени на ромските барони, въпреки че по делото има данни, че някои от тях са били предупреждавани преди това. Цветелин Кънчев недоумява, че след като прокурорът е бил под особена защита, защо те двамата не са били предупредени, за да се пазят, но той си обяснява това със стратегията на разследването.

От изявленията на Кънчев и Върбанов стана ясно още, че не са се виждали и чували с никой от братята Горанови и че продължават да очакват да бъдат разпитани. Кънчев вече е дал първоначални сведения, но Върбанов не е бил разпитван нито веднъж по случая.

Двама от задържаните за поръчителството на убийствата - братята Горанови, бяха пуснати на свобода. Само Любомир Илиев – Къдравия остана в ареста.

Според близките на т.нар. "ромски килъри" обаче няма завера за убийство, а има сговор от страна на Кънчев и Върбанов да натопят ромските си събратя с финансов мотив: Това е подготвена работа от Христо Върбанов Василев. Всичко става заради пари.

В Софийския градски съд продължава делото срещу Цветелин Кънчев, Христо Върбанов и Димо Станчев. Тримата са обвинени, че са поискали от бившия шеф на Гражданската защита Никола Николов 160 000 евро, за да не разпространят компрометиращи го материали.

Всичко започна през есента на 2009 г. Кънчев, Върбанов и Станчев останаха в ареста половин година. Според прокуратурата те са поискали от Николов 250 000 евро. Той им дал част от тях и когато изнудването продължило, подал сигнал в полицията. Делото върви с разпит на свидетели, но и с паралелни изяви, основно на Цветелин Кънчев и Христо Върбанов. Първо с остри коментари по адрес на т.нар. "Цар" Киро заради конфликта в Катуница, а напоследък заради изненадващата метаморфоза на подсъдимите, които станаха мишени на ромски барони и Кирил Рашков.

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна