Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновени са спасителните операции на "Коста Конкордия"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Подновени бяха подводните спасителни операции около потъващия край бреговете на Италия кораб "Коста Конкордия". Работата бе прекратена вчера, след като корабът се наклони. Това допълнително усложни усилията на водолазите, и без това затруднени от лошата видимост, плаващи предмети и подводни отломки.
Бреговата охрана смята, че възможността за намиране на оцелели седмица след трагедията е минимална:

"Открихме телата на 11 души и ще продължим издирването на останалите 21, които се водят за изчезнали. Все още се надяваме, че може да има някой жив, може да се е завърнал в къщи, но да не е съобщил за това. Ще продължим да търсим, докато не сме абсолютно сигурни, че вътре не е останал никой", заяви говорителят на бреговата охрана Филипо Марини. 

Водолази планират да пробият с контролирани експлозии три отвора в една от палубите, където се смята, че все още може да има оцелели хора. Спасителите издирват най-вече изчезнало 5-годишно момиченце и нейния баща. Търсенето обаче може да се затрудни още повече от лошото време през уикенда.

Междувременно италианското правителство обяви състояние на природно бедствие в зоната, в която преди седмица претърпя крушение италианският круизен кораб "Коста Конкордия".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени