Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективната стачка в "Мини Марица-изток” приключи

Снимка: БГНЕС

Ефективната стачка в „Мини Марица-изток” приключи. Синдикати и работодател сложиха подписи под стачното споразумение малко след 6 часа тази сутрин след взаимни компромиси, отчитайки стратегическото значение на дружеството.

В преамбюла е записано, че то няма да бъде раздържавявано, няма да бъдат обособявани и приватизирани и части от него. До 3 дни управителите на рудниците трябва да дадат предложения за попълване на незаети бройки в добива и ремонта, а до седмица трябва да бъде приета и социалната програма за 2012 година. Инвестиционната програма се увеличава с 22 милиона лева, съобщи за БНР Генчо Генчев, лидер на КТ „Подкрепа” в дружеството.

Българският енергиен холдинг поема задължението да ускори провеждането на търгове по Закона за обществени поръчки за ремонт и рехабилитация на тежката минна техника - едно от основните искания на стачниците.

В споразумението има и текст, че всяка промяна в щатното разписание или в структурата на дружеството, ще става след съгласуване с профсъюзите.
Според Генчев, синдикатите са били съгласни да се откажат напълно от исканите допълнителни бонуси, но накрая се споразумели с ръководството всеки работник и служител да получи по още 300 лева. Общата сума, която ще бъде преразпределена за изплащане на договорена премия е 2 130 000 лева, пише в прессъобщение на „Мини Марица-изток” .

До прекратяването на стачката се стигна след 15 часови преговори, в които до 3 часа тази сутрин участваха заместник-министър Делян Добрев, който е и председател на Съвета на директорите на БЕХ и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Доктор Константин Тренчев остана до окончателното подписване на споразумението.

От 8 бе възстановен добивът и подаването на въглища към централите в комплекса. След като запасите бъдат възстановени, страната ни ще отмени забраната за износ на ток.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна