Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценности на миналото и на бъдещето в президентската институция

Снимка: Архив

Представители на интелектуален кръг "Ценности на бъдещето" излязоха с 10 предложения към новия президент Росен Плевнелиев, които ще направят успешен неговия мандат: да се откаже публично от включването му в класации и номинации, да не прави коментари на "прима виста", да не допуска съпругата му да бъде наричана "първа дама", да се опази от хора с лошо публично поведение, да не се кланя на мощи и не целува ръка на попове и т.н.

Д-р Боримир Фурнаджиев от от интелектуален кръг "Ценности на бъдещето" обясни в "Преди всички" какво ги мотивира да искат такова поведение. Наричаме се "групата интелектуалци", имаме професии, от София сме, имаме висше образование. Искаме в България да има гражданско общество. Тези предложения се приеха много критично в сайтовете. Но ние смятаме, че Плевнелиев не е само политик. Той е стъпил на земята здраво, знае как се управляват хора, как се печелят пари, как се правят планове. Не се е откъснал от хората като политиците. Първите ми впечатления са много добри. Липсва първата дама - чест му прави, че не покани жена си на тези тържества. Нека той да бъде нашият президент, стига с "първа дама", стига с фондациите. Той започва президентския си мандат с работа. Но целуна ръката на свещеник. Знаете че българинът не е толкова религиозен. Да оставим религията. Това е част от протокола, но добре, че се закле върху Конститутцията, а не върху Библията. Раят е тук на земята. Да направим рая тук. Реално той може постоянно да вика хора от народа, за да взима още едно мнение. Напр. библиотекарка, фелдшер и т.н. На въпроса как си представя "отворените врати" на президентството д-р Фурнаджиев каза: Не трябва да има едно опростяване на президентската институция. Трябва да има филтри, които да пресяват нещата. Плевнелиев трябва да се отдалечи от Борисов, да бъде коректор на правителството. Премиерът има едно хубаво качество. Той дойде във властта не беден, но с много развито его и той иска да остане в историята , иска да остане като Борис, който е дал християнството на Бърлгария...

Социологът Живко Георгиев прогнозира в същото предаване, че Първанов тепърва ще играе роля в политическия живот. Обществото се промени чувствително, озова се в тежка криза, в която политик като Първанов, който беше заявил социална ангажираност, си беше на мястото. Изборите показаха, че двамата опоненти финишираха близко. Иска ми се да мисля, че този тип цивилизовано послание е към президента - да се продължи запазената марка на Първанов. Плевнелиев обещава да не допуска олигарсите да му казват какво да прави. Но това не са руските олигарски, на българските олигарси кризата им показа, че много от тях са несъстоятелни.

За лидерството в БСП социологът смята: Станишев и Първанов - ще има конкуренция но сблъсък - не. По-вероятно е БСП да избере и двама да играят решаваща роля. БСП има нужда и от двамата.

Двете интервюта на Силвия Великова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени