Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляването на държавното участие не означава повече пари от ЕС

Снимка: БГНЕС

Залисани около встъпването в длъжност на новия президентски екип, пропуснахме фраза на еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, който заяви, че е напълно реалистично да бъде намален процентът за национално съфинансиране на проектите с европейски пари. Министърът по усвояване на европейските фондове Томислав Дончев разясни в предаването на "Хоризонт" "Нещо повече" как може да се осъществи това намаляване на държавното участие, какви са предимствата и недостатъците от подобна промяна.

Изключително вредно е да се възприемат средствата от ЕС единствено като благотворителност, като помощ, която идва от по-богатите държави и отива при по-бедните, по-новите членки на Съюза. В момента кохезионната политика, политиката по сближаване, има съвсем друг смисъл и това е целенасочени инвестиции, така че страните да бъдат по-подготвени за предизвикателствата на времето, заяви Дончев.

Според него намаляването на държавното съфинансиране съвсем не означава увеличаване на парите, които идват от ЕС, а само намаляване на обема на съответната оперативна програма. Министър Дончев обясни, че е напълно реалистично да се намали съфинансирането по кохезионния фонд с 5 процента, което ще бъде между 150 и 300 млн лева. Това е икономия, която съвсем не е за подценяване. Тези спестени пари обаче трябва да бъдат използвани за инфраструктурни проекти.

Чуйте цялото интервю на Диана Янкулова с министър Томислав Дончев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна