Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фурор в Музикалния театър

Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Многоочакваната премиера на мюзикъла „Зоро” в Музикалния театър „Стефан Македонски” донесе голям успех на театъра! Спектакълът се подготвяше с много амбиция и хъс и наистина ни показа и музикалното майсторство, което публиката на Музикалния театър традиционно очаква, и великолепна зрелищност, която публиката по света очаква в такъв тип театър. Смайващи и прецизно изпълнени специални ефекти – „черешката на тортата” е спускането на Зоро от балкона до сцената през залата над публиката. Колоритната поппевица Ивелина Балчева, която почти изпада в транс, пеейки страстно фламенко... Спектакъл с много силни и добре дозирани подправки!
След рок операта „Исус Христос Суперзвезда” и за „Зоро” Музикалният театър избра с кастинг два състава, които съчетават майсторите на театъра и външни млади артисти. През последните сезони няколко пъти отбелязах колко бях впечатлена от учебните спектакли на студентите от Американския университет и от катедра "Джаз и поп музика" на Музикалната академия, от тези млади хора, които имат и вокалните качества, и силна артистичност за мюзикъл и, уви, няма да имат възможност да продължат да правят такъв театър. В драматичния театър няма да ги вземат, защото не са завършили НАТФИЗ, в Музикалния – защото не са завършили Вокалния факултет. И ще отидат да пеят в чужбина по корабите... Толкова се радвам след новия тип кастинги да видя една от тях на сцената на Музикалния театър – Весела Делчева – прекрасна в ролята на Луиза! Този път интересът ми най-много привлече актрисата от Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев” Ива Николова в ролята на Инес - със силното й актьорско присъствие, отличното владеене на жеста, на тялото в танца!

Започнахме да учим фламенко „от A и Б”. В началото се движехме по сцената като самоходни дървета... И понеже в живота аз съм „мъжкарана”, мога да кажа, не съм свикнала да ходя на токчета и т.н., за мен беше изключително трудно да изработя самата походка. Учехме се със закачалки, с колани на кръста, много болезнени репетиции бяха, с мускулни трески, но пък беше изключително приятно, тъй като атмосферата тук е страхотна! Много добре бяхме приети всички външни артисти и много голяма мотивация имахме всички заедно да се получи този спектакъл!

Чуйте цялото интервю с Ива Николова за предаването на програма "Хоризонт" за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.

По публикацията работи: Росица Кавалджиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени