Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Пенчев: Трябва да помислим за промени в закона за МВР

Снимка: БГНЕС

В България тенеденцията на полицейско насилие я има от години и може би трябва да помислим за законови промени и по-голям контрол, заяви в "12+3 " общественият защитник Константин Пенчев. Той обясни, че за случаите в Мировяне и Скравена не е бил сезиран. За Скравена съм малко по-предпазлив, защото, когато такива случаи се оповестяват от представители на политически сили, то винаги има съмнение, че би могло да се използва институцията на омбудсмана за политически цели. Аз на всяка цена държа да запазя институцията от такива инсинуации. За необходимите промени в закона за МВР той конкретизира използването на огрестрелно оръжие. То трябва да бъде разрешено само в изключителни случаи.

На въпрос как коментира напрежението между министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и съдия Маргарита Тодорова, Константин Пенчев отговори, че като бивш съдия не може да вземе отношение към сегашни конфликти. Но аз имам правомощия по закон да посреднича при конфликт между институции. Проблемът е много сериозен и неприятен. Нека да дойдат при омбудсмана, аз ще намеря начин да помиря позициите. 

Общественият защитник коментира и правото на президента да помилва. Въпросът за помилванията е много сложен, доколко правото на президента да помилва, може да подлежи на контрол. Самото помилване не значи, че този човек не е виновен. Конституцията не казва, че този акт трябва да бъде мотивиран и да се контролира. Но би следвало в такива слуачи да има по-голяма аргументация. 

Цялото интервю с Константин Пенчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна