Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: България трябва да инвестира и в реформи

Големите публични инвестиции не са достатъчни, за да се гарантира икономически растеж у нас. Това заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев на конференция, посветена на следващия финансов период на Евросъюза. Според Дончев, освен в инфраструктура, България трябва да инвестира и в реформи.

Мотор на растежа може да бъде само и единствено работеща конкурентна икономика. Стратегическите инвестиции, осъществени със средства от Европейския съюз, могат да ускорят растежа и е илюзия, ако някой мисли, че те могат да захранят растежа с ресурси. Тук е редно да си повторим репликата "Икономиката, глупако". Всички мерки, свързани с транспортната, инфраструктурата, свързана с енергийната ефективност, трябва да бъдат комбинирани с други мерки - такива в социалната сфера. Няма добре развита икономическа държава, която носи на гърба си тежки нерешени социални проблеми., посочи Дончев.

Според изчисленията на Дончев за периода 2014-2020 година страната ни трябва да получи 8 милиарда евро. Докато се дискутира следващият програмен период, държавите ще трябва да докажат, че политиката за сближаване не е просто наливане на пари в по-бедните страни, а от нея има реална полза.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна