Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция дава предимство на ТАНАП пред "Набуко"

Снимка: Архив

Турция вече не подкрепя изцяло проекта Набуко за пренос на природен газ от Каспийско море към Европа. Вместо това Анкара дава предимство на собствения си конкурентен проект - Трансанадолския газопровод. Турция остава част от консорциума от шест държави, подкрепящи Набуко, но за страната приоритет е развитието на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който разработва съвместно с Азербайджан, съобщиха близки до Консорциума източници. Турция смята ТАНАП за далеч по-евтин и лесен за реализация от "Набуко".

Проекът "Набуко", който включва изграждането на газопровод с дължина от около 4000 км, трябва да транспортира 31 милиарда куб.м газ годишно през Турция и Балканите до основния център за природен газ на Европа в Австрия, но ще бъде много скъп. Ще бъде трудно и да се намерят достатъчно източници за захранването му, за да бъде търговски осъществим, изтъкват специалистите.

За Трансанадолския газопровод Турция ще използва съществуващите транзитни линии в страната. Така ще се транспортират 16 милиарда куб. м газ от находището Шах дениз до границата на Турция с Гърция и България. ТАНАП ще се захранва само от Азербайджан, за който Турция се договори с Баку.





По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна