Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кичашки: Има опасност да затворят 70% от площадките за изкупуване на метали

Снимка: Архив
В момента има действащ закон за управление на отпадъците. На 15 февруари влизат в сила най-тежките му разпоредби, които са свързани с една чисто административна пречка, която ще затвори 70% от фирмите в бранша. 2/3 от нас ще затворим фирмите си след 15 дни, защото има административно изискване площадките да са в градове, където има действащ общ устройствен план, а по данни на министерството тези общини са едва 33% от всички общини в държавата. Това заяви Петър Кичашки от гражданката инициатива на търговците на отпадъци от цветни и черни метали в предаването "Преди всички".

В момента е в сила забранителен списък - не можем да купуваме нищо от пътната инфраструктура, не можем да купуваме паметниците на културата и всеки легален пункт не го прави, въпреки че са инвестирани много пари. Една лицензирана площадка струва една огромна сума пари - между 50 хиляди лева и 2,5 млн. лева. Целият проблем е в институционален хаос, каза той.

Още през юни миналата година беше внесен този нов общ законопроект за управление на отпадъците, в които една малка част е посветена на управлението не дейностите по изкупуване и рециклиране на отпадъците от черни и цветни метали. Очевидно в тази част се фокусира голям интерес. Опитахме се да компенсираме липсата на диалог между фирмите и вносителите на законопроекта. Това каза председателят на комисията по околна среда в парламента Искра Михайлова. Единственото основание, което намирам за разумно за това да не е внесен такъв нов законопроект, е това, че действително само определени компоненти на законопроекта са атакувани с толкова много предложения, а общата философия на законопроекта не е атакувана от народните представители, каза тя.

Относно изискването за местонахождението на площадките Михайлова коментира: Нужният брой народни представители от опозицията внесохме питане в Конституционния съд по повод на изискването за това площадките за черни и цветни метали да могат да са само в общини с общи устройствени планове. Отговорът на съда е, че той ще даде ход на дело по същество, тъй като вижда основание в претенциите ни, каза тя и допълни, че е възможно това изискване да отпадне на второ четене на законопроекта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна