Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ иска три анкетни комисии за случаите на полицейско насилие

Снимка: БГНЕС

Процесуално-следствените действия са водени в нарушение на Закона, тъй като на моменти отговорите, които даваха господата, си противоречаха. Те не даваха изясняване на фактите и обстоятелствата около трагичните събития, което ни кара да мислим, че е повече от необходимо създаването на анкетна комисия, която обективно да разгледа всички факти и обстоятелства, които бяха разгледани. Това каза депутатът от БСП Атанас Мерджанов в предаването "Преди всички".

Настояваме по случая с Мирослава да има извънредна отделна комисия, тъй като неизяснените факти и обстоятелства са прекалено много и непрекъснато попадаме в едни противоречиви изказвания на професионалното ръководство, каза той. Това ни кара да мислим, че системата на МВР е силно разтроена. Там професионализмът силно отсъства и това се вижда с просто око, допълни той.

Случаят в Перник беше първи. Затова ние предложихме да се създаде временна парламентарна анкетна комисия първо по случая в Перник. Останалите случаи възникнаха по-късно и според мен около разплитането на възела около този първи трагичен случай би довел до изясняване на ситуацията и в останалите два, коментира Мерджанов.

Според него анкетната комисия трябва да се състави на паритетен принцип, като председателят трябва да е от опозицията.

Не разбрахме защо са завели Стоев в неговия дом, когато там има оръжия. Никой не разбра дали това обстоятелство е проверено от вътрешната проверка. Има някои неща, които се натрупват. От една страна, има данни, че извършителите на похищението няколко пъти са предупреждавали близките на жертвата, че отвличането е под контрола на хора от МВР. Това не е проверено достатъчно сериозно и когато към него прибавим странния разпит на Стоев и отвеждането в дома му, където му дават възможност да се самоубие, навеждат на различни версии, които трябва да бъдат проверявани, заяви депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Според Бисеров е възможно ГЕРБ да не иска да се създаде отделна комисия за случилото се в Перник. Те ще искат да наложат другия тип комисия, която смесва случаите, които нямат нищо общо и в която ГЕРБ доминира, каза той. 

ГЕРБ ще настоява за създаване на три отделни комисии за случаите в Мировяне, Перник, Скравена, каза Иван Петров от ГЕРБ и допълни, че те ще бъдат на квотен принцип.

Според Петров смисълът на комисиите е, че ще може по-детайлно да се разгледат случаите и има възможност да се разбият съмненията, че МВР не е свършило работата си докрай. Има много неща, които не се знаят от обществеността за това какво е направило МВР за тези три случая, каза той.

Самите наказания имат обосновка, но не бяха прочетени. Самият факт, че има наложени такива наказания, показва достатъчно, коментира Петров наказанията на двамата антимафиоти, работили по случая в Перник.

Мненията на тримата депутати чуйте в звуковите файлове.

Още по темата:

Парламентът приема създаването на анкетни комисии за полицейското насилие

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна