Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квотният принцип изтика опозицията от анкетната комисия

Снимка: Архив

Депутатите приеха предложения от ГЕРБ проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за случаите в Перник, Мировяне и в Павел Баня. Нито едно предложение на опозицията за създаване на анкетната комисия за полицейските разследвания и полицейското насилие не се взе под внимание. Имаше бурен дебат в парламента. Лично премиерът Борисов заяви, че е необходимо създаването не на една, а на три такива парламентарни структури, които да изяснят фактите около трите случая. Комисията ще работи 14 работни дни, като в нея ще участват 7 депутати на квотен принцип - шестима от ГЕРБ и един независим.

Председателката на Правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова аргументира в ефира на предаването "Нещо повече" предложението на депутатите от ГЕРБ да вменят на анкетната комисия да работи и върху трите случая, привлекли вниманието на обществеността напоследък. Тя изтъкна като основно различие с предложенията на опозицията принципа на сформиране на комисията. Предложението на ГЕРБ е тя да бъде създадена на квотен принцип, а на опозицията - на паритетен. По повод на обвиненията, че комисия, изградена предимно от представители на управляващите, на практика "ще разследва себе си", тя отговори, че анкетната комисия не е разследващ орган, тя ще подготви доклад и ще излезе с предложения и препоръки, но няма контролен характер.

В предаването позицията на БСП представи депутатът Михаил Миков. Парламентът не можа да състави комисия, ГЕРБ си направи комисия, заяви той. Дали ГЕРБ ще направи комисия в парламента, или ще назначи комисия в МВР, за хората е пределно ясно, че с това се цели замитане на случая "Перник". Ако прокуратурата се беше намесила в случая "Перник", за да се види защо е нарушен грубо НПК, сигурно нямаше да се стигне въобще до дискусия в парламента, обобщи депутатът от БСП.

Чуйте двете гледни точки по дискусионната тема на Искра Фидосова и Михаил Миков в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна