Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостиг на газови доставки има на Балканите заради тежката зима

Снимка: БГНЕС

Тежката зима и повишената консумация на природен газ доведоха до недостиг на доставките в балканския регион, Източна Европа и Руската Федерация, съобщават от енергийното министерство. Това наложи да се предприемат мерки за намаляване на потреблението във всички държави от региона.

Европейската комисия потвърди, че осем страни, сред които и България, са засегнати от намаленото от вчера подаване на газ от Русия. Говорител на еврокомисаря по енергетиката, Гюнтер Йотингер, съобщи, че Европейската комисия е в контакт с посолството на Русия в Брюксел. За днес точните данни за намалените доставки не са известни, а за вчерашния ден Австрия е получила с една трета по-малко гориво от предвиденото по договор. В Италия намалението е било с близо четвърт. Не се намираме в състояние на тревога, всички страни в ЕС бяха в състояние да си осигурят газ, допълни говорителят.

В Министерството на икономиката и енергетиката е създаден оперативен щаб с участието на представители и на "Булгартрансгаз", и на "Булгаргаз", който следи внимателно обстановката и предприема необходимите мерки за обезпечаване сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през нашата територия.

Актуалната ситуация и предприетите действия днес бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов. Отчетено бе, че до момента не е прекъсвано транзитирането на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването. Предприети са всички действия за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната системи. Използват се в максимална степен всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ, в това число от газовото находище в Чирен и от находището край Галата. Количеството в Чирен е достатъчно да осигури за дълъг период част от текущото национално потребление, съобщават от енергийното министерство.

Пред "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов обясни, че не изключва варианта България да започне да получава по-малко газ заради повишената консумация на синьо гориво.

За съжаление ниските температури явно обуславят някои потребители да потребяват количество, което не са заявили. Това е причината да се създаде този щаб, за който се говори. Аз се надявам на тяхното разбиране за ситуацията, която се получава и това ограничаване да се извърши самостоятелно от всеки един, но ако те не се съобразят, ние ще предприемем всичките предвидени от закона мерки. Ще ограничим потреблението до заявката. И след което, като изтече съответния период, отново ще им подадем толкова, колкото са заявили. В момента сме информирани от основния доставчик "Газпром", че те ни гарантират заявката, но не разполагат с допълнителни количества, така че ние не сме в състояние да предадем тези допълнителни количества на клиентите, каза Гогов.

Никаква хипотеза не може да бъде изключена, заяви Говор в отговор на въпрос дали е възможно България да започне да получава по-малко газ заради това, че другите страни ползват повече и до нас не достига достатъчно. По принцип не обичам думите "кризи", защото криза за мен означава нещо, което води до фатален край, допълни той.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна