Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителната операция в село Бисер продължава

Снимка: БГНЕС

Екипът на предаването "12 плюс 3" осъществи пряка връзка с комисар Николай Вълчев, началник на хасковското областно управление по пожарна безопасност и защита на населението, който даде информация за хода на спасителната операция в наводненото село Бисер.

Много хора и техника са в селото, на помощ дойдоха и колеги от област Кърджали, от Пловдив, Стара Захора, армията. Екипите достигнаха до всяка къща. В първия момент водата беше достигнала височината на едноетажна къща. Не можем да бъдем съвсем сигурни, че няма хора, затиснати от водата. Много е голям районът, който трябва да се обиколи. До повечето места достъпът е само с лодки, разказа комисар Вълчев.

В предаването се включи и Дора Атанасова, кореспондент в Хасково, която също се намира в село Бисер. Тя обясни, че проблемът с язовирната стена на язовир "Иваново", според източници от община Харманли и според кмета, съществува от 2008 година. Тогава се появява пукнатина в стената. Тръгват преписки от община Харманли към областната управа. Започва изясняване чия собственост е язовирът. Според кмета на Харманли част от язовира е общинска собственост с неизяснен статут. Преписката от областната управа е препратена на военното министерство. И до момента между институциите няма яснота кой трябва да стопанисва язовира, кой трябва да се грижи за почистването на реката.

Кореспондентката информира, че място е сформиран временен кризисен щаб. В Маджарово се е скъсал мост и са загинали двама души, загинал е един човек в село Лешниково, а жертвите на наводнението в село Бисер, според официалната информация, са трима.

Чуйте интервюто на Даниела Якова с комисар Николай Вълчев и репортажа на Дора Атанасова в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна