Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят българския документален филм за Турция "Добре дошли в Турция"

Снимка: личен архив
Тази вечер ще бъде представена премиерата на документалния филм "Добре дошли в Турция" на режисьора Стилиян Иванов. Филмът го направихме през 2011 година и бяхме поканени, защото от няколко години работим с турското министерство на културата и туризма по различни проекти и предполагам, че е интересно за всяка страна как тя изглежда в лицето на чужденците, обясни Иванов.

Впечатли ни невероятно богатата история на Турция, на някогашната Анатолия. Филмът представя първото окултно селище в човешката история. Бяхме впечатлени от хората, които днес живеят там и от начина, по който посрещат гостите си. Също така се впечатлихме и от турския фолклор, които е много близък в много аспекти с българския фолклор, каза той.

Една от целите на филма е да се привлекат туристи с Турция, но не това е главната цел. Филмът ще бъде издаден на DVD в България хората ще могат да го видят. Това е като всеки филм съдържа нашата емоция и това, което ние сме избрали да покажем от всичките неща. Филмът носи много информация за историята, за културата- не е просто рекламен филм, обясни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна