Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Хьопфнер: Ниските данъци не са достатъчни за привличането на чужди инвестиции

Снимка: БГНЕС

Ниските данъци не са достатъчни за привличането на чужди инвестиции, заяви посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер в интервю за предаването "Събота 150". Той съобщи, че в момента у нас три малки и средни германски предприятия влагат инвестиции за 100 милиона евро.

България се състезава за инвестиции, също както и други страни, включително и Германия. За да бъдат привлечени инвеститорите, всяка страна трябва да им предложи нещо съществено. Подходящи за това са ниските данъци, но това не е всичко, за което инвеститорите следят. Факторът "Риск мениджмънт" играе важна роля, понякога дори най-важната. Това са например правната сигурност, ефективната борба с корупцията, фактът, че може да се разчита на взетите от институциите решения, ефективното правораздаване и още прозрачност, т.е. да може действията на държавата да са разбираеми. Тук, в България, има още потенциал. Аз съм оптимист, че през идните години още инвеститори ще дойдат в България. Искам да спомена малките и средни предприятия, които представляват гръбнака на германската икономика. Всичко това би било възможно, ако политиката съумее да използва този потенциал за подобрение, подчерта той.

Матиас Хьопфнер коментира още: Фискалният пакт трябва преди всичко да гарантира една строга бюджетна дисциплина и стабилно сътрудничество в областта на икономическата политика в целия ЕС. Фискалният пакт обхваща задължението за въвеждане на национална "спирачка" на дълга и да засили правилата при прекалено голям бюджетен дефицит. Това е дългосрочното решение, от което се нуждаем в момента. Непрекъснатото създаване на нови спасителни пакети или краткосрочна ликвидност не са решение за кризата. Те могат за кратко време да смекчат симптомите й. Разбираме, че не всички 27 страни от ЕС ще подпишат този пакт, но вярваме, че повечето държави извън еврозоната ще участват в този междудържавен договор за нов фискален съюз. Това важи и за България.

Той е категоричен обаче, че никоя страна не би трябвало да въвежда "спирачката" за дълга само защото нейните партньори от ЕС искат това: Тя трябва да го направи от убеждението, че това е правилната крачка за едно дългосрочно икономическо добруване на населението.

Ние имаме голям респект към всички страни в ЕС, които налагат строга бюджетна дисциплина, като България. Но трябва да се има предвид, че само бюджетните съкращения в повечето случаи не са достатъчни. Те трябва да са съпровождани от реформи, които дават пространство на пазарната икономика и допринасят за подобряване на конкурентоспособността
, подчерта още германският посланик. Според него, хармонизирането на данъците е възможно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна